زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
 

بنی اسرائیل دوران محمد (قرآن)





در این نوشتار خصوصیات و ویژگی های بنی اسرائیل دوران حضرت محمد صلی الله علیه و آله و چگونگی رفتار آنان با پیامبر اسلام مورد از منظر قرآن کریم مورد بررسی قرار می گیرد.


۱ - عدم ایمان به پیامبر



بسیاری از بنی اسرائیل، از ایمان به محمد صلی الله علیه وآله رویگردان بودند.
لعن الذین کفروا من بنی اسرءیل...( کافران بنی اسرائیل، بر زبان داوود و عیسی بن مریم، لعن (و نفرین) شدند! این بخاطر آن بود که گناه کردند، و تجاوز می‌نمودند. ) ولو کانوا یؤمنون بالله والنبی ومآ انزل الیه ما اتخذوهم اولیآء ولـکن کثیرا منهم فـسقون.(و اگر به خدا و پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و آنچه بر او نازل شده، ایمان می‌آوردند، (هرگز) آنان (کافران) را به دوستی اختیار نمی‌کردند؛ ولی بسیاری از آنها فاسقند. )( مقصود از «النبی» پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم است. )

۲ - نسبت ساحر به پیامبر



بنی اسرائیل، بر ساحر بودن پیامبر صلی الله علیه وآله ادعا داشتند.
واذ قال عیسی ابن مریم یـبنی اسرءیل انی رسول الله الیکم مصدقا لما بین یدی من التوریة و مبشرا برسول یاتی من بعدی اسمه احمد فلما جاءهم بالبینـت قالوا هـذا سحر مبین.(و (به یاد آورید) هنگامی را که عیسی بن مریم گفت: «ای بنی اسرائیل! من فرستاده خدا به سوی شما هستم در حالی که تصدیق کننده کتابی که قبل از من فرستاده شده (تورات) می‌باشم، و بشارت دهنده به رسولی که بعد از من می‌آید و نام او احمد است! » هنگامی که او (احمد) با معجزات و دلایل روشن به سراغ آنان آمد، گفتند: «این سحری است آشکار»! )(بنا بر اینکه مشارالیه «هذا سحر مبین»، «احمد» و «سحر» به معنای ساحر باشد و این که «ساحر» نفرمود به اعتبار این است که پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله، رسالت و آیات را مجموعا سحر می‌دانستند.)

۳ - حسادت علت کفر



کفر بنی اسرائیل به پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و قرآن، برخاسته از روحیه حسادت آنان بود.
بئسما اشتروا به انفسهم ان یکفروا بما انزل الله بغیا ان ینزل الله من فضله علی من یشاء من عباده...( ولی آنها در مقابل بهای بدی، خود را فروختند؛ که به ناروا، به آیاتی که خدا فرستاده بود، کافر شدند. و معترض بودند، چرا خداوند به فضل خویش، بر هر کس از بندگانش بخواهد، آیات خود را نازل می‌کند؟! از این رو به خشمی بعد از خشمی (از سوی خدا) گرفتار شدند. و برای کافران مجازاتی خوارکننده است. )(از معانی «بغی»، حسادت است.)
آگاهی علمای بنی اسرائیل از آمدن قرآن، دلیلی بر حقانیت آن و صداقت پیامبر صلی الله علیه وآله بود.
و انه لتنزیل رب العــلمین(مسلّماً این (قرآن) از سوی پروردگار جهانیان نازل شده است!) نزل به الروح الامین(روح الامین آن را نازل کرده است...)اولم یکن لهم ءایة ان یعلمه علمـؤا بنی اسرءیل.(آیا همین نشانه برای آنها کافی نیست که علمای بنی اسرائیل بخوبی از آن آگاهند؟!)
وفا نکردن بیشتر بنی اسرائیل به عهد خود با خدا، در مورد ایمان به پیامبراسلام صلی الله علیه وآله از آیات زیر استفاده می شود.
اوکلما عـهدوا عهدا نبذه فریق منهم بل اکثرهم لایؤمنون(و آیا چنین نیست که هر بار آنها (یهود) پیمانی (با خدا و پیامبر) بستند، جمعی آن را دور افکندند (و مخالفت کردند.) آری، بیشتر آنان ایمان نمی‌آورند.) ولما جاءهم رسول من عند الله مصدق لما معهم نبذ فریق من الذین اوتوا الکتـب کتـب الله وراء ظهورهم کانهم لایعلمون.(و هنگامی که فرستاده‌ای از سوی خدا به سراغشان آمد، و با نشانه‌هایی که نزد آنها بود مطابقت داشت، جمعی از آنان که به آنها کتاب (آسمانی) داده شده بود، کتاب خدا را پشت سر افکندند؛ گویی هیچ از آن خبر ندارند!! )

۴ - فسق بنی اسرائیل



فسق بنی اسرائیل، مانع ایمان آوردن آنان به خدا و پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و وحی الهی بود.
ولو کانوا یؤمنون بالله والنبی ومآ انزل الیه ما اتخذوهم اولیآء ولـکن کثیرا منهم فـسقون.(جمله «و لکن...» علت ایمان نیاوردن بنی اسرائیل را بیان می‌کند.)
برقراری روابط دوستانه بنی اسرائیل عصر بعثت با کافران، بر اثر کفر به پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله بود.
لعن الذین کفروا من بنی اسرءیل...تری کثیرا منهم یتولون الذین کفروا... ولو کانوا یؤمنون بالله والنبی ومآ انزل الیه ما اتخذوهم اولیآء ولـکن کثیرا منهم فـسقون.

۵ - کفرورزی بنی اسرائیل



کفرورزی و رویگردانی بسیاری از بنی اسرائیل، از ایمان به قرآن از آیات زیر استفاده می شود.
لعن الذین کفروا من بنی اسرءیل... ولو کانوا یؤمنون بالله والنبی ومآ انزل الیه ما اتخذوهم اولیآء ولـکن کثیرا منهم فـسقون.( برداشت مزبور، بر این اساس است که منظور از «النبی» پیامبراسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم باشد که در این صورت، مقصود از «ما انزل الیه» قرآن است.)
پیشتازی بنی اسرائیل در کفر به کتاب آسمانی خویش، بر اثر کفر آنان به قرآن بود.
یـبنی اسرءیل... وءامنوا بما انزلت مصدقا لما معکم ولاتکونوا اول کافر به ولاتشتروا بـایـتی ثمنا قلیلا وایی فاتقون. (برداشت مذکور مبتنی بر این اساس است که ضمیر در «به» به «ما معکم» ـ که مقصود از آن تورات است و در آن خصوصیات قرآن آمده ـ برگردد بنابراین، جمله «و لاتکونوا...» در ارتباط با جمله «آمنوا بما انزلت» چنین معنا می‌شود: ‌ای بنی اسرائیل، به قرآن ایمان آورید و از نخستین کسانی نباشید که به کتب آسمانی خود کافر می‌شوند یعنی در صورت انکار قرآن، کتابهای آسمانی خود را انکار کرده‌اید! .)

۶ - دوستی بنی اسرائیل با کفار



ایجاد روابط دوستانه بنی اسرائیل عصر بعثت با کافران، بر اثر کفر به قرآن بود.
لعن الذین کفروا من بنی اسرءیل... تری کثیرا منهم یتولون الذین کفروا... ولو کانوا یؤمنون بالله والنبی ومآ انزل الیه ما اتخذوهم اولیآء...

۷ - عوامل کفر بنی اسرائیل



رسیدن به منافع دنیایی، از عوامل گرایش به کفر و انکار قرآن از سوی بنی اسرائیل بود.
یـبنی اسرءیل... وءامنوا بما انزلت مصدقا لما معکم ولاتکونوا اول کافر به ولاتشتروا بـایـتی ثمنا قلیلا وایی فاتقون.
مؤمنانی در میان بنی اسرائیل عصر بعثت بودند.
لعن الذین کفروا من بنی اسرءیل... ولو کانوا یؤمنون بالله والنبی ومآ انزل الیه ما اتخذوهم اولیآء ولـکن کثیرا منهم فـسقون.

۸ - پانویس


 
۱. مائده/سوره۵، آیه۷۸.    
۲. مائده/سوره۵، آیه۸۱.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۳، ص۳۹۸.    
۴. صف/سوره۶۱، آیه۶.    
۵. فخررازی، محمد بن عمر، التفسیر الکبیر، ج۲۹، ص۵۲۹.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۹۰.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۱، ص۳۰۳.    
۸. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۹۲.    
۹. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۹۳.    
۱۰. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۹۷.    
۱۱. بقره/سوره۲، آیه۱۰۰.    
۱۲. بقره/سوره۲، آیه۱۰۱.    
۱۳. مائده/سوره۵، آیه۸۱.    
۱۴. مائده/سوره۵، آیه۷۸.    
۱۵. مائده/سوره۵، آیه۸۰.    
۱۶. مائده/سوره۵، آیه۸۱.    
۱۷. مائده/سوره۵، آیه۷۸.    
۱۸. مائده/سوره۵، آیه۸۱.    
۱۹. بقره/سوره۲، آیه۴۰.    
۲۰. بقره/سوره۲، آیه۴۱.    
۲۱. آلوسی، شهاب الدین، روح المعانی، ج۱، ص۲۴۶.    
۲۲. مائده/سوره۵، آیه۷۸.    
۲۳. مائده/سوره۵، آیه۸۰.    
۲۴. مائده/سوره۵، آیه۸۱.    
۲۵. بقره/سوره۲، آیه۴۰.    
۲۶. بقره/سوره۲، آیه۴۱.    
۲۷. مائده/سوره۵، آیه۷۸.    
۲۸. مائده/سوره۵، آیه۸۱.    


۹ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۳۲۸، برگرفته از مقاله «بنی اسرائیل دوران محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم».    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.